Omul din spatele metodei PILATES

” Schimbarea se intampla prin miscare, iar miscarea vindeca . “

– Joseph Hubertus Pilates –

(Monchengladbach 1880 – 1967 New York).

Putini oameni stiu ca Pilates a fost inventat acum 100 de ani de catre Joseph Hubertus Pilates.

Nascut in 1880 in Monchengladbach, Germania. tatal sau, de origine germana a fost un gimnast de renume, aplaudat si premiat, iar mama sa, tot de origine germana, a fost doctor naturist. In ciuda faptului ca provenea dintr-o familie care promova si pretuia sanatatea intr-un mod special, Hubertus a fost un copil bolnavicios ce suferea de astm, rahitism si febra reumatica.

Pentru el a fost un complex extraordinar, iar la fel de extraordinar a fost modul in care a reusit sa transforme aceasta problema intr-o lupta cu final fericit.

Pilates a inceput sa studieze si sa aprofundeze metode de imbunatatire a starii de sanatate. Cu timpul el a realizat ca postura incorecta, respiratia improprie, negativismul sunt radacinile unei stari de sanatate proaste.

Asa ca s-a hotarat sa puna la punct o metoda si seturi de exercitii menite sa imbunatateasca semnificativ starea de bine si conditia fizica.

Desi la inceputul drumului sau spre sport Pilates a fost gimnast, scafandru si body builder, cand s-a mutat in Anglia in 1912 si-a castigat existenta ca si boxeur profesionist, circar si antrenor de auto-aparare la scoli de politie in Scotland Yard.

Din pacate a inceput primul razboi mondial, iar autoritatile britanice l-au inchis, pe el si alti cetateni germani in Isle of Man.

Ajuns in aceasta situatie nesperata si mai ales nedorita, Pilates a inceput sa dezvolte un set de exercitii pe care l-a numit “Contrology”. A studiat Yoga si si-a antrenat si colegii cu exercitii de fitness.

In 1918 acesti prizonieri au supravietuit unei pandemii datorita conditei fizice bune pe care o aveau.

Dupa al doilea razboi mondial s-a intors in tara sa natala, unde a fost obligat sa antreneze membri ai armate germane. Pentru ca acest lucru nu a fost conform principiilor sale, in 1925 s-a hotarat sa emigreze in SUA. Pe vapor a cunsocut-o pe sotia sa Clara si impreuna au pus bazele unui studio in New York.

Exercitiile Pilates inseamna constientizarea respiratiei, alinierea coloanei vertebrale, intarirea muschilor trunchiului si abdomenului.

Incet dar sigur starea sa de sanatate a devenit o certitudine, iar conditia fizica devenise de invidiat.

Pentru el a fost un complex extraordinar, iar la fel de extraordinar a fost modul in care a reusit sa transforme aceasta problema intr-o lupta cu final fericit.